Szezon végi görkorcsolya karbantartás

Az ősszel együtt lassan véget ér a göriszezon. A hidegebb nappalok, a sok eső és a lehullott falevelek mind akadályozzák a görkorcsolyázást.  Nedves falevelek csúszósak, nehezítik a hajtást és veszélyessé teheti a manőverezést görkorcsolyával. Ilyenkor érdemes elrakni a görkorcsolyát és áttérni a korizásra.

Mielőtt tavaszig elsüllyesztenénk a görkorcsolyát érdemes egy kicsit átnézni, kitisztítani, ha szükséges a kerekeit megforgatni, esetleg a csapágyakat is kicserélni. Egy nedves ruhával töröljük át a cipőt. Ha a görkorcsolya bélése kivehető, akkor érdemes kimosni és alaposan megszárítani, majd egy cipőfertőtlenítő spray-el befújni.

Nézzük meg a sínt, ne legyen elrepedve vagy eltörve. Mozgassuk meg, hogy nem lötyög-e a síntartó csavar kilazulása miatt. Ha görkorcsolya sínje sérült, akkor szakemberrel cseréltessük ki. Ha a kerekek nem forognak simán, akkor szereljük ki, egy nedves ruhával törölgessük át, szedjük ki a csapágy porvédőjéhez szorult hajszálakat, törmelékeket majd szereljük vissza. Ha ezt követően is akadozva forog, akkor esedékes lehet egy csapágycsere. A görkorcsolya csapágyainak kiszedése egy kis kézügyességet és megfelelő célszerszámot, kulcsokat és csapágykiszedőt igényel. Ha nem biztos benne, hogy jól el tudja végezni, akkor inkább forduljon koriszervizünkhöz, ahol szakszerűen kicseréljük a csapágyakat.

Nagyon fontos, hogy a görkorcsolya csapágyakat semmi esetre se kezelje WD40-el, olajokkal vagy hasonló csodaszerekkel! Rövid időre javulást hozhat, viszont hosszabb távon nagyobb kárt okozhatunk vele.

Ha a görkorcsolya kerekei félre kopottak (a futó él a középvonalhoz képest pár mm-el oldalra tolódott a hajtás és fékezést miatt), akkor érdemes őket megforgatni és úgy visszaszerelni a sínbe. A kerekek sorrendjét érdemes felírni. A cipő orrától számítva 1-4 (vagy 1-3) és visszaszerelésnél úgy forgatni, hogy 2-3 és 4-1 legyen a sorrend. Azaz az általában kopottabb szélső kerekek inkább belülre kerüljenek és a félrekopás pedig lábat cseréljen, azaz a gördülő él a görkori cipő belső feléhez legyen közelebb.

Ha úgy érzi, hogy a fent leírtak meghaladják kézügyességét vagy nincsenek meg a megfelelő szerszámok, akkor forduljon bizalommal görkorcsolya szervizünkhöz, ahol az ilyen karbantartási és javítási munkálatokat elvégezzük.