Soros görkorcsolyák

Fitness-görkorcsolya

A boltban kapható görkorcsolyák többsége ebbe a csoportba tartozik. Jellemzőjük a magasszárú, kényelmes cipő, egy sorban elhelyezett 4 db 72-100 mm-es, vagy 3 db 110-125mm-es közepes keménységű kerékkel. Általános szabadidős célra, városi közlekedésre és kirándulásokra használható. Használatakor térd-, csukló-, könyökvédő, valamint sisak viselése ajánlott. Városi forgalomba csak az menjen, aki biztonsággal tud fékezni.

Gyerek görkorcsolya

A fitnesz görkorcsolyához hasonló. Különbség, hogy bizonyos mérettartományban változtatható. Pl 25 – 29 között. Használatakor térd-, csukló-, könyökvédő, valamint sisak viselése ajánlott.

Agresszív görkorcsolya

Elsősorban lépcsőkön, korlátokon, félcsövekben és egyéb speciális akadályokon való ugrásokhoz kifejlesztett korcsolyatípus. Jellemzője a zömök, strapabíró bakancs, 4 - 2 db egymás mögött elhelyezett, szögletes keresztmetszetű, kis átmérőjű kemény kerék, valamint a középső részen csúszókockával szerelt, amely a korlátokon és éleken való oldalirányú csúszásra szolgál. Használatakor erősített térd-, csukló-, könyökvédő, valamint sisak viselése erősen ajánlott.

Gyorsasági görkorcsolya

Gyorsasági versenyzéshez kifejlesztett görkorcsolyatípus. Jellemzője az alacsony szárú, könnyített cipő, egy sorban elhelyezett 4×100-110  vagy 3x 110-125 mm-es kerékkel. A kerekek csapágyai a súly- és gördülési ellenállás csökkentése érdekében speciálisabbak, mint a Fittnes korcsolyáknál, többnyire esőálló kerámia kivitelűek. Versenyen térd-, csukló-, könyökvédő, ajánlott sisak viselése kötelező.

Freestyle, slalom és urban görkorcsolyák

Ezek a görkorcsolyák a fintess-nél keményebb strapabíróbb cipővel rendelkeznek és elsősorban dinamikus városi görkorcsolyázásra, illetve  bóják közötti szlalomozásra lettek kifejlesztve. Rövid sínnel és többnyira 76-80 mm –es kerekkel szereltek. Az újabb freestyle görkorcsolyákban már a 3x100-125 mm –es  szettek is előfordulnak. Versenyeken nem, de utcai használatához javasoljuk a védőfelszerelés és sisak használatát.

Lejtőzés görkorcsolyával, downhill görkorik

Görkorcsolyával hirtelen megállni nem lehet. Ebből kifolyólag csak ott ajánlom a lejtőzést, ahol a lejtő végén biztonsággal le tudsz állni, és keresztirányú forgalom nincs. Biztonsággal lejtőzni csak forgalom elöl teljesen lezárt útvonalon lehet. Lejtőzésre, downhill–ozásra, kemény freestyle cipőket használnak, amire hosszú sínt szerelnek, jellemzően 5x90 mm-es kiépítésben. Védőfelszerelésként többnyire a motorozásban is használt erős típusok jönnek szóba, általában gerincvédővel és motoros sisakkal kiegészítve.