Korcsolyázás Covid idején

Korcsolyázási lehetőségek a Covid-járvány idején – korizás természetes jégen

 

Ezen a télen, a járvány miatt a műjégpályán nem fogunk korcsolyázni. Az idei szezonban a műjégen csak a hokisok és a korcsolya versenyzők edzhetnek, szigorított feltételek mellett. Remélhetőleg a tél nem marad el és befagynak a tavak a 2017-es télhez hasonlóan. A korcsolyázás igazi nagy élményét a szabadjégen történő korcsolyázás adja. Hogy miért is?

Mert nagyon nagy élmény tavon vagy más természetes jégen korcsolyázni. A természetes vizek ritkán fagynak be simára a szél és a hullámzás miatt. Gyakran hó is van rajta. A környezet, a természet szépsége, a tél hangulata felülírja ezeket a nehézségeket.
A nyílt jégen történő korcsolyázás azért is nagyszerű, mert kipróbálhatunk olyan korcsolyákat vagy akár „házi barkács” csúszó-eszközöket, amiket a műjégre nem engednek be. Lehetőség van ilyenkor a hosszúpengés gyorskorcsolyákat, a skandinávoknál használatos északi korikat és akár a korcsolya pengével ellátott tradicionális „fakutyákat” is kipróbálni.

 

Néhány tanács a természetes jégen való korcsolyázáshoz:

Csak biztonságos vastagságú jégre szabad rámenni. Ha egy héten keresztül nappal sem emelkedett a hőmérséklet 0 C° fölé, a jég valószínűleg biztonságos. A biztonságos jégvastagság legalább 10 cm. Célszerű egy követ a partról bedobni a jégre (nem kavicsot). Ha nem reped meg, jó a jég.

Ez a tudás még kevés, másra is kell figyelni. A tavakban lehetnek a fenékről feltörő források is. Nem kell annak meleg vizűnek se lennie, hogy gondot okozzon. Elég, ha csak áramlik a jég felszíne alatt a víz, így ott vékonyabb lehet a jégréteg.

Sokszor, ha a víz nem fagy be rendesen, akkor látszik egy kis sötétebb színű vagy teljesen fagymentes „tó” is. Ne korcsolyázzunk a közelébe és ezt max. 2 m-re szabad megközelíteni. Ha valahol recseg a jég, onnan azonnal el kell menni. Ide tartozik, hogy befagyott folyóvízre nem szabad rámenni és korcsolyázni. Az áramló vízen nagyon változó a jég vastagsága. A jégen nem célszerű csoportosulni. Ilyenkor, ha recseg a jég, el kell távolodni egymástól.

Célszerű mentőeszközöket is magunknál és/vagy a csoportnál tartani. Jó lenne, ha minden korcsolyázónál lenne egy nyakban lógó önkihúzó marokszerszám. Ez egy reszelőnyélre hasonlító eszköz, amelyből egy kb. 2 centis acél hegy áll ki. Beszakadás esetén ezt marokra fogva, és jégbe vágva a hegyét, a korcsolyázó ki tudja húzni magát a vízből a jég felszínére.

Az is hasznos lenne, ha csoportonként legalább egy két darab, 15-25m hosszú kidobó kötél is lenne.  Ilyen mentőeszközt rendszeresen használnak a vadvízi evezősök, de a tűzoltóknál, vízi-mentőknél is alapfelszereltség. Filléres eszközök ezek, de életeket menthet jégbe szakadás esetén.

Vigyünk magunkkal egy szett váltóruhát is arra az esetre, ha vízbe szakadnánk, és emiatt át kell öltözni! Egy törölköző is jó ha van és a termoszban forró tea.

 Korcsolyákat célszerű előre beszerezni és felkészíteni a tavi korcsolyázásra. Előnyösebbek a meleg bélésű korcsolyák, mert ilyenkor hidegebb lehet a megszokottnál. Az se baj, ha kicsit nagyobb a lábunknál, mert akkor bele tehető egy meleg talpbetét és fel tudunk venni vastag meleg zoknit is.

Tavi korcsolyázás céljára akár az is jó ötlet, ha egy másik korcsolyát használunk, mint amit műjégen. A tó jegébe lehetnek faágak, kövek befagyva és ezek csorbíthatják a korcsolya pengét. A természetes jég koptató homok vagy más szemcse tartalma jóval nagyobb, mint a műjégé, így gyakrabban kell fenetni is. Műhelyünk vállal korcsolya fenést. Az esetlegesen csorbult sérült pengék javítását, cseréjét is vállaljuk.        

Korcsolya beszerzéshez is tudok most segíteni. Új Roces Artistico fűzős műkorcsolyát kedvezményesen 17.900,- helyett 7.900,- Ft-ért, új Roces RL fűzős hokikorcsolyát 19.900,- helyett 8.900,- Ft-ért árusítunk üzletűnkben. A korcsolyaélezés megvárható.

Addig is amíg befagynak a tavak, a görkorcsolyázást nem kell abbahagyni. Tudni kell, hogy a hideg nincs nagy hatással a kerekekre. A vizes aszfalt viszont csúszik és az alacsony hőmérséklet miatt lassan szárad fel. A levelek alatt még lassabban. Ha le van fagyva, hetekig eltarthat mire nem lesz jég alatta az aszfalton. Hordjunk télen is védőfelszerelést, akár a korcsolyázáshoz is.

Addig is jó görkorcsolyázást, amíg befagynak a tavaink!

Képek forrása: dunaguri.hu