Korcsolya élezése

A korcsolyákat, hogy ne csússzon ki, ne csúszkáljon össze- vissza köszörülni, élezni, élesíteni kell. Kétélűt, vagy csúszkát nem lehet élezni.

Minden korcsolyának (kétélű vagy csuszka kivételével) 2 éle van,
úgynevezett külső és belső él. Közötte egy kis horony, úgynevezett „holker” van. Ennek a horonynak a mélysége határozza meg a korcsolya viselkedését a jégen. Ha mély a horony az él sokáig megmarad, de élesen nehéz vele fékezni. Ha lapos a horony, élesen is jó vele fékezni, de hamar életlenedik.

Korcsolya pengébe vágott holker görbületi sugarát mm-ben adják meg.
Ez az érték 6 mm (úgynevezett mélyholker)-től 30mm (úgynevezett fogóslapél)-ig terjedhet. Ha nincs holker a korcsolya pengén, akkor lapélről beszélünk. Ilyen éleket elsősorban a hosszú pengés gyorskorcsolyákon használnak. A lapélet szeretik azok a profin korcsolyázók is, akik lendületesen játszanak a jégen, fogócskáznak és sokat fékeznek. Ezzel az éltípussal könnyű manőverezni, fékezni viszont komoly korcsolyatudás szükséges hozzá, mert a rosszul kivitelezett kanyarban hajlamos a kicsúszásra.

Kezdő korcsolyázóknak a mélyebb holker köszörülését javasoljuk,
mert ez jobban tartja az irányt a jégen, nagyobb stabilitást ad. Ez az érték jellemzően 10-15 mm.
A már jobban korcsolyázók próbálkozhatnak kevésbé mély 18-20 mm körüli holkerrel, ami már jobb manőverezhetőséget és lendületesebb fékezést biztosít a korcsolyával.
A profin korcsolyázóknak még laposabb 18-22 mm -es holkert érdemes vágatniuk a koripengébe, így simábban megy például a hokifék is.

Látványos fékezéseket és csúszásokat érhetünk el, ha lapélet kérünk a korcsolya pengére.
Ebben az esetben holker nélkül köszörürülik meg a pengét és az élszögek ebben az esetben 90 fokosak. Csak profin korcsolyázóknak ajánljuk.
Szintén lapélet használnak a gyorskorcsolyázók is. Ilyen korcsolyák fenését is vállalja szervizünk.

A pengén található holkeren kívül fontos még a penge alakjára, ívére is figyelni.
Ezt tulajdonságot egy erősebb formázási köszörüléssel érik el.
Ha a korcsolya penge alja hosszabb síkon fekszik fel a jégen, akkor a csúszás könnyebb, gyorsabb, az iránytartás jó, viszont a manőverezhetőség romlik. Ez a pengeforma főleg kezdő korisoknak jó, mert növeli a stabilitást, megkönnyíti az egyensúlyozást. A boltokban kapható kezdőknek való korcsolyák éle ilyen.

A manőverezhetőség növelése érdekében célszerű csökkenteni a jégen felfekvő pengehosszt.
A játékra versenyre szánt hoki korcsolyákat domborúbbra köszörülik. Ezt hívjuk banán formának. Ilyen korcsolyával könnyebb manőverezni, dinamikusabban lehet korcsolyázni, ellenben kicsit lassúbbak (mélyebben vágódnak a jégbe) és az egyensúlyozás is nehezebb velük. Profiknak és hokisoknak ajánlott ez a penge forma.

Fontos szerepe van még a korcsolya pengénél a sarok és az orr rész lekerekítésének is.
A korcsolya penge megfelelő formázása, élezése több tényező függvénye: korcsolya fajtája (műkorcsolya, gyorskorcsolya, hoki korcsolya), a testsúly mértéke, egyéni korizási stílus és igény.

A korcsolya élezésének sűrűsége több tényezőtől függ.
Gyakrabban, akár többször is egy szezonban, kell élezni akkor a kocsolyát, ha intenzíven, heti több alkalommal haszáljuk. Szintén gyakran kell éleztetni akkor, ha dinamikusan, sok fékezéssel korcsolyázunk. Az élek kopása az acél minőségétől is függ. Olcsóbb, gyengébb korcsolyák élét gyakrabban kell fenni. Szintén gyakoribb fenés szükséges akkor, ha szabadtéri jégen (pl. Városligetben, befagyott tavakon, stb) korcsolyázunk, mert a jégfelületen lévő por, homok, hamarabb koptatja a korcsolya élét.

Nagyon fontos, hogy az élezést szakemberrel végeztessük!
A korcsolya fenésekor érdemes elmondani a szakembernek, hogy milyen a korcsolya tudásunk, stílusunk, milyen technikákra szeretnénk használni a korcsolyát és ő ennek függvényében végzi el a penge fenését, formázását.


A fenést ne próbáljuk otthoni köszörűvel, flexxel megoldani, mert nem lesz jó!
A művelet balesetveszélyes és ráadásul a pengét is tönkretehetjük!

Sport szervizünkben az igényeknek megfelelően, szakszerűen meg tudjuk élezni a korcsolyákat!